Stopa nezaposlenosti u studenome najviša zabilježena u tom mjesecu još od 2003.

Bez autora
Dec 24 2012

Nepovoljna kretanja na tržištu rasta nastavljena su i u studenom. Uz rast broja nezaposlenih i na mjesečnoj i na godišnjoj razini zabilježen je rast stope nezaposlenosti. U skladu s našim očekivanjima stopa nezaposlenosti u studenom je iznosila 20,4%, dok je u listopadu iznosila 19,6 posto. Rast stope nezaposlenosti na mjesečnoj razini u listopadu ne iznenađuje s obzirom na uobičajena sezonska kretanja na tržištu rada, no rast stope nezaposlenosti na godišnjoj razini, kao i u odnosu na pretkrizno razdoblje upućuje na dodatno pogoršanje trendova u ovoj godini. U odnosu na studeni prošle godine stopa nezaposlenosti je viša za čak 2,5 postotna boda, dok je u odnosu na studeni 2008. godine viša za 7,2 postotnih bodova. Isto tako, registrirana stopa nezaposlenosti u studenom ove godine najviša je zabilježena u tom mjesecu još od 2003. godine. Ovi podaci, kao i kontinuirani rast broja nezaposlenih te pad zaposlenosti reflektiraju probleme realnog sektora, nedostatak strukturnih reformi i u konačnici nemogućnost kreiranja novih radnih mjesta.

Stopa nezaposlenosti u studenome najviša zabilježena u tom mjesecu još od 2003.Nepovoljna kretanja na tržištu rasta nastavljena su i u studenom. Uz rast broja nezaposlenih i na mjesečnoj i na godišnjoj razini zabilježen je rast stope nezaposlenosti.

U skladu s našim očekivanjima, prema prvim podacima DZS-a stopa nezaposlenosti u studenom je iznosila 20,4%, dok je u listopadu iznosila 19,6 posto. Rast stope nezaposlenosti na mjesečnoj razini u listopadu ne iznenađuje s obzirom na uobičajena sezonska kretanja na tržištu rada, no rast stope nezaposlenosti na godišnjoj razini, kao i u odnosu na pretkrizno razdoblje upućuje na dodatno pogoršanje trendova u ovoj godini.

U odnosu na studeni prošle godine stopa nezaposlenosti je viša za čak 2,5 postotna boda, dok je u odnosu na studeni 2008. godine viša za 7,2 postotnih bodova. Isto tako, registrirana stopa nezaposlenosti u studenom ove godine najviša je zabilježena u tom mjesecu još od 2003. godine. Ovi podaci, kao i kontinuirani rast broja nezaposlenih te pad zaposlenosti reflektiraju probleme realnog sektora, nedostatak strukturnih reformi i u konačnici nemogućnost kreiranja novih radnih mjesta.

Do kraja godine očekujemo nastavak nepovoljnih kretanja na tržištu rada i rast službene stope nezaposlenosti. Uz to, izostanak oporavka realnog sektora ne ulijeva optimizam. Uz stagnaciju realnih plaća te rast troškova života raspoloživi dohodak stanovništva se smanjuje. S obzirom na to da će broj nezaposlenih tijekom cijele godine očekivano biti na višoj razini nego prošle godine i prosječna će stopa nezaposlenosti porasti.

U prvih jedanaest mjeseci ove godine prosječna stopa nezaposlenosti iznosila je 18,9%, dok je u istom razdoblju prošle godine iznosila 17,9 posto. Oporavak na tržištu rada nije realno očekivati prije 2014. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik